Yrkesprofil: Studie- och yrkesvägledare

Det är bra att beskriva, förtydliga  vad en studie- och yrkesvägledare gör och jag fick möjligheten att göra det och hamnade i Anundsjöbladet nr 2, 2016.

/tina-anundsjobladet.jpg

 (texten i artikeln, förtydligande vad som står om man inte ser det)

Jag har alltid jobbat med människor i någon form och jag har genom åren velat läsa vidare och lära mig förstå och hjälpa människor. Det var först när jag följde med min dotter till en studie- och yrkesvägledare som jag kände att DET yrket kan passa mig. Jag sökte således till utbildningen som var en treårig distansutbildning via Umeå Universitet.

ATT VÄGLEDA

Syftet med vägledningen är att hjälpa en person att göra väl underbyggda yrkes- eller studieval. Vägledningen kan beskrivas i tre steg;

1)Vem är jag? Vad kan jag?

2)Vad finns det för alternativ?

3)Hur ska jag gå tillväga för att nå målet?

Alla tre steg handlar om att en person ska få mer insikt och nya perspektiv både om sig själv, sin kompetens och vägar till målet samt vad som krävs för att uppnå målet. För mig är människan i centrum från det ögonblicket vi möts. Jag följer människan i sin process hela vägen, som ett bollplank. Ibland kan det komma in någon som absolut inte vet vad den ska göra, det är svårt. Det är då viktigt för mig att uppmärksamma hinder men se möjligheterna och hur vi tar oss förbi hindren. Det är viktigt för mig att eleverna gör ett bra val inför gymnasiet.

VARA EN GOD LYSSNARE

Det är viktigt att man är lugn, positiv och glad i det här yrket. Man måste också vara duktig på att planera, organisera och vara flexibel. Det är bra att tycka om att prata men även vara en god lyssnare och vilja utvecklas. Jag utvecklas hela tiden i mötet med andra människor, inte bara i skolans värld utan generellt i arbetslivet.

g har alltid jobbat med

 

2 Mar 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)