Skillnad mellan självkänsla och självförtroende

Har inspirerats av boken Mera självkänsla skriven av Mia Törnblom
Jag har även varit på en föreläsning med henne och för mig blev det en aha upplevelse. När Mia berättade skillnaden mellan självkänsla och självförtroende.

En kort sammanfattning fråm mitt perspektiv av föreläsning och boken enkelt och kort.

Skillnaden mellan självkänsla och självförtroende blev Mia varse om hösten 96 berättade hon i boken. Den känsla hon hade haft ”att jag kan göra precis vad som helst” = självförtroende men aldrig hade kunnat säga till sig själv ”att jag duger som jag är” = dålig självkänsla

Mia tar upp i boken att någon frågade henne varför hon alltid måste vara så duktig. Hennes svar blev oförberett ” för att ni ska tycka om mig” =Sanningen om dålig självkänsla. ” att inte ha något värde i sig själv utan helt styrd av bekräftelse utifrån”

När man inser detta kan man bygga upp sin självkänsla och här kommer några tips från boken

Viktigt att fokusera på den egna utvecklingen och inte jämföra sig med andra!

Använd en spegel och titta i den och säg att jag är värdefull, i början kommer det att kännas fånigt men efter ett tag av träning ger det resultat. Du är den värdefullaste personen i spegeln!

Jag är bra bok i form av en dagbok – skriv ner minst tre saker om dig själv, varje dag och du vill veta mer om det det finns i en annan bok om Mia Törnblom.

Om man har bra självkänsla, är man mån om sina vänner.

”Jag känner mig inte bättre än någon annan, men jag är härlig”

Jag jämför mig inte med någon annan, och om jag möter någon som inte är härlig väljer jag att tänka att det finns en orsak till det.

Viktigt att våga tro på en förändring, att den är möjlig för att det ska kunna bli så. Det är läskigt och det kan vara svårt men mod betyder att våga det man är rädd för.

Med god självkänsla klarar man sig igenom kriser och motgångar lättare. Det här har jag tagit ur boken, eftersom det är verkligen intressant ämne att diskutera och fundera om; sin självkänsla och självförtroende.

Vill sammanfatta att jag visste inte att det var skillnad på självkänsla och självförtroende. Men som sagt jag fick en aha upplevelse när jag var på föreläsningen. När jag varit på den här föreläsningen förstod jag att jag var tvungen att stärka min självkänsla, för att kunna vägleda andra på ett bra sätt. Livet är härligt om man är positiv och försöker vända negativa saker till positiva saker.

Jag älskar livet men visst är det en berg och dalbana och har man dålig självkänsla är det jobbigt att ta sig igenom livet. Men om man stärker sin självkänsla kan man möta motgångar och kriser på ett mildare plan. Min egen väg har varit krokig men jag har aldrig gett upp, men som Mia skrev, att man måste vara medveten om vad som är självkänsla och vad som är självförtroende. Jag har utvecklats mycket efter att jag varit på den här föreläsningen för ca 1 år sedan. Min självkänsla stärker jag varje dag med hjälp av alla människor jag möter varje dag. Vad härligt att vara positiv och våga vara sig själv.

Vad härlig jag är och vad härlig du är !

http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=4173

Tina Olofsson

Välkommen

Välkommen till www.guidance.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar

 

 

vill du boka gå in på 

www.boka.direkt.se

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)